Solicita oferta

Diferențele procesului de recrutare în Asia.

Republica Socialistă Vitenam

Vietnam,  țară a complexității culturale, cunoscută pentru arhitectura sa impresionantă și plajele minunate, are o bază largă de date pentru forța de muncă. Având aproape peste 1 milion de persoane tinere care intră pe piața muncii în fiecare an, această țară este cunoscută și pentru faptul că are o economie în creștere încă din anul 2000. Rata șomajului acestei țări fiind printre cele mai mici din întreaga lume, și anume aproape 2,3%. Surprinzător este totuși faptul că printre cei mai mulți șomeri se află persoane care dețin dimploma de licență sau diploma de master în anumite domenii. Acest lucru se datorează faptului că locurile de muncă aflate pe piața Vietnamului nu necesită un nivel de educație universitar sau postuniversitar și nici experiență.

 

Vietnam este de asemenea o națiune predominantă a agriculturii susținută cel mai mult prin fermele în care se cultivă orezul, iar muncitorii vietnamezi sunt apreciați pentru ușurința cu care se adaptează condițiilor de muncă, dar și pentru rezistența și diligența lor.

Cea mai cunoscută metodă de recrutare în Vietnam este cea a publicității, compania care dorește să angajeze postează anunțuri în ziare, pe site-uri web sau la televizor.

Această metodă, utilizată și la noi de altfel ajută companiile să își facă cunoscut postul vacant de muncă și să organizeze interviuri la care se prezintă un număr mai mare de candidați. Cu toate acestea, metoda are și dezavantajele ei, fiind cu mult mai costisitoare pentru companie și consumând mai mult timp în evaluarea candidaților.

O altă metoda de recrutare a personalului folosită în această țară este accea de participare la târguri de joburi organizate anual în cadrul multor universități din orașele mari. Participanții la aceste evenimente sunt în mare parte studenți de la alte universități care au calitățile necesare angajării în anumite domenii. Așadar, aceste evenimente ajută compania să găsească personal care să se încadreze în cerințele posturilor vacante. Cele mai cunoscute instituții de învățământ care organizează acest fel de târguri sunt: Royal Melbourne Institute of Technology în Ho Chi Minh City, Duy Tan University în Da Nang sau Banking Academy în Hanoi.

India

Când vine vorba de  țara contrastelor calitatea angajării se dovedește a fii cea mai importantă în selectarea candidaților. Acest lucru se datorează faptului că angajatorii indieni pun preț pe productivitate și pe timpul alocat interviurilor de angajare, precum evaluează și performanța candidaților în domeniul în care vor lucra, dovedindu-se a fi lucrul ce determină succesul în angajarea personalului potrivit.

Aceasta este una dintre țările care nu ține cont de bariere când vine vorba de formularea întrebărilor pentru interviu. Nu este surprinzător așadar faptul că angajatorii pun întrebări despre viață personală a candidaților, câți membri sunt în familia lor, dacă sunt căsătoriți, dacă au copii (câți și dacă sunt fete sau băieți), care este religia lor, dar și pentru câți ani sunt dispuși să rămână la respectivul loc de muncă.

 

 

Republica Islamică Pakistan

 

 

Spre deosebire de Vietnam unde rata șomajului este în scădere, în cazul Pakistanului, una dintre cele mai populate țări din lume, rata șomajului se află în creștere. În acest caz, calificarea în anumite compartimente a ajuns să fie ceva de domeniul trecutului și clar pe planul al doilea. Candidații aplicând pentru orice loc de muncă vacant, fară a mai fi importantă experiența sau îndeplinirea cerințelor necesare pentru angajare. Tocmai acest  lucru ajunge să devină problematic pentru un angajator atunci când încearcă să găsească personalul potrivit pentru locurile de muncă pe care le are vacante.

Ținând cont de faptul că fiecare loc de muncă este unic și necesită un anumit set de cunoștințe, interviurile organizate necesită mai multa atenție oferită prin setul de întrebări și probele de lucru organizate. Pentru că acest proces să fie completat cu succes, angajatorii țin cont și de limbajul corpului sau expresiile faciale.

 

Cu toate acestea, unele companii nu reușesc să diferențieze potențialii angajați așa cum trebuie. Un bun exemplu îl reprezintă faptul că în cazul unui loc de muncă în domeniul construcțiilor sau agriculturii, ținuta candidatului este mai puțin importantă în comparație cu trecerea cu succes de probele fizice organizate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *