Solicita oferta

Coronavirus la locul de muncă

Coronavirus-pandemic

Coronavirus – Cum s-au derulat recrutările de personal pe timp de pandemie?

Cu siguranță pandemia de Coronavirus a afectat și va mai afecta atât economia, cât și pe cei care fac posibilă funcționarea acesteia.

Deși nu se vorbește prea mult despre acest subiect, pe lângă criza economică și socială rezultată, pandemia de Coronavirus a adus cu ea și o criză majoră a resurselor umane.

Foarte multe persoane au rămas fără un loc de muncă, în special persoanele care lucrau part-time, cele care ofereau servicii la domiciliu, dar și cele din segmentul HoReCa, afectate fiind, de altfel, și persoanele cu venituri mici.

Coronavirus și imigranții.

Nici inegalitățile sociale nu au rămas neafectate. Imigranții s-au numărat printre cei clar vizați din acest punct de vedere, în contextul în care multe companii și-au închis porțile pentru o perioadă.

Imigranții care nu au avut drept de ședere permanentă în România, având doar un statut de *rezidenți* pe o perioadă de timp limitată, au fost în dificultate. Aceștia au ajuns în situația în care, pierzându-și actualul loc de muncă, au fost nevoiți să-și găsească foarte repede un job, riscând, în caz contrar, să plece din țară.

Cei mai afectați muncitori asiatici au fost cei din segmentul HoReCa, întrucât hotelurile și restaurantele și-au închis porțile. Majoritatea companiilor a acordat pe perioada de pandemie jumătate din salariile negociate.

Cetățenii străini rămași astfel fără loc de muncă au avut posibilitatea de a rămâne în România 90 de zile de la data rezilierii contractelor, pentru a-și căuta un alt job.

Compania Cadima You See a fost activă pe întreaga perioadă a pandemiei de Coronavirus. În luna martie, prima lună a stării de urgență, cererea de forță de muncă din Asia a scăzut considerabil. În schimb, a doua jumătate a lunii aprilie a adus o creștere a cererii de personal în aproape toate domeniile, în special pentru construcții, agricultură, producție, compania primind solicitări chiar și în segmentul HoReCa, întrucât majoritatea firmelor s-au reprofilat pe livrările la domiciliu.

Așa cum după orice furtună iese soarele, și companiile afectate de pandemia de Coronavirus se vor lansa încetul cu încetul. Criza cauzată de Coronavirus poate fi privită și ca o oportunitate pentru a pune riscurile evidente în față, pentru o schimbare de mentalitate și, nu în ultimul rând, pentru a schimba cursul evenimentelor în bine.

 

 

 

              

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *