Solicita oferta

Cat de diferită este angajarea în Asia?

Este bine cunoscut faptul că fiecare cultură este dezvoltată diferit de celelalte și are o modalitate unică de a-și caracteriza societatea, iar procesul de recrutare nu prezintă o excepție în acest caz. În timp ce unele strategii sunt universale, există destul de multă diversitate a tacticilor și practicilor unice din Asia. Iar acest articol  are  ca scop de a prezenta metodele de recrutare ale personalului român în comparație cu cele de recrutare ale personalului asiatic.

În ce fel diferă mai exact metodele de angajare din Romania și din Asia?

Pentru început, procesul de recrutare în Romania este mult mai dezvoltat, cel mai mult când vine vorba de domeniul financiar, pentru că avem o piață mai bine definită. Angajatorii români se folosesc mult de procesul de recrutare extern, în ce constă asta ? Agenții de recrutare specializate în găsirea personalului potrivit care ușurează cu mult munca angajatorilor și îi ajută să salveze timp prețios care poate fi folosit la avansarea companiei pe piața românească.

Această tendință de folosire a procesului de recrutare externă se observă că începe să fie adoptată și de către companiile mari din Asia. Rolul firmei de consultanță fiind acela de a aduce o echipă capabilă și calificată de muncitori la punctul de lucru al clientului care este responsabil de angajarea acestora. 

Diferențele culturale se observă și în cazul organizării interviului de angajare, precum și în cazul întrebărilor din cadrul interviului. În România, angajatorii tind să se ferească de a pune anumite întrebări care țin de viața personală a candidatului, întrebări care s-ar considera prea inoportune, indiscrete și nepotrivite. Cu toate acestea, în majoritatea țărilor din Asia întrebările pot fi mai directe fară să afecteze atitudinea sau personalitatea viitorului angajat. Un bun exemplu îl reprezintă faptul că intervievatorul poate întreba despre viața maritală, câți membri există în familia candidatului, dar și despre cum își petrece timpul liber după terminarea programului de muncă. În Asia de nord și sud-est angajatorii de asemenea tind să nu pună accent pe ținuta candidatului, pe expresivitatea, elocventa și aptitudinile de prezentare ale acestuia-decât dacă este specificat acest lucru în descrierea postului făcut vacant.

Un alt lucru demn de menționat este acela că angajatorii asiatici tind să formeze relații cu instituțiile academice pentru a putea recruta întotdeauna personalul cel mai competent. De asemenea, aceștia își  instruiesc  angajații să devina pregătiți la nivel global prin cursuri de limbi străine și calificări la locul de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *