Solicita oferta

Bucătăria nepaleză și preparate tradiționale nepaleze

Cu siguranță nu știați că gastronomia nepaleză gravitează în jurul a două repere fundamentale: religia și altitudinea. Bucătăria nepaleză combină tradițiile culinare din India și Tibet. Produsul principal este orezul, care este preparat cu diverse sosuri și carne într-o varietate de moduri. În plus, sunt utilizate pe scară largă produsele din lapte acru (care sunt adesea amestecate cu orez), precum și ierburile sălbatice.

         Unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare locale este tarkaari de dah bhaat , linte cu orez fiert gătit cu legume (roșii, ceapă, ardei, usturoi și ghimbir), cu ierburi și condimente.

        În munți, unde orezul crește slab, multe feluri de mâncare sunt făcute din cartofi, de exemplu, clătite de cartofi, care sunt de obicei servite cu unt din lapte de iac.

           Putem împărți bucătăria nepaleză in 4 categorii.

      1.

Prima categorie se referă la mâncărurile localnicilor Newari. Aceștia trăiesc în valea Katmandu și au început să apară și prin orașelele-bazar din „zona de deal”. Neavând restricții la carne, au o bucătarie bazată pe bivolul de apă, pe cereale și pe plante fermentate. Fiind văi foarte fertile, atat Katmandu, cat și Pokhara oferă o varietate de produse și condimente suficient de mare cât să producă o bucătarie relativ sofisticată. În fond, zona abundă  în usturoi, piperuri, cardamon, coriandru, șofran si turmeric (șofran indian, curcuma).

 

2.

A doua categorie este reprezentata de localnicii Khas/Pahari. Date fiind restricțiile de dietă ale castei superioare hinduse, aceste populații nu se ating nici de porc, nici de vacă, iar interdicția asupra vacilor se extinde până la iac și la bivol. Mâncarea tradițională este Daal-Bhaat, supă de linte cu orez fiert (la cei care își permit sau care cultivă singuri orez) sau bucăți de pâine de grâu nedospită. Este mâncarea pe care nepalezii o consumă de două ori pe zi. Se mai gătesc des fierturi de porumb, cu boabele întregi, sau mămăligi lungi. Triburile „de deal”, janajati (numiți și „cei de neatins”), mănâncă și porc, și bivol.

3.

A treia categorie este bucataria Terai, practicată în ținuturile de la sud de Mahabharat Lekh, e aproape identică cu bucătăria din zonele adiacente ale Indiei, cu mici variațiuni în cadrul grupurilor etnice, mai ales Tharu.

4.

            Ultima categorie dar nu cea din urmă fiind bucătăria din Himalaya, mâncarea tibetanilor și a celor sub influența culturală tibetană, este bazată în special pe cereale – orz și mei – și cartofi. Se bea lapte de vacă și se poate consuma carne de iac sau carnea vitelor provenite din încrucișările dintre iac și vacă.

 

       Considerăm ca tradițiile Nepalului merită sa fie cunoscute de cât mai multă lume și de aceea dorim să o împărtășim mai departe. Bucătăria Nepalului este una vastă si mai sunt multe alte lucruri interesante de discutat despre aceasta, de aceea vă așteptăm să citiți și următorul articol dedicat gastronomiei stradale din Nepal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *